Hur du lyckas ta bra bilder – en snabbguide

Det ställs en del frågor kring min utrustning och vad jag använder för program etc. Jag tänkte därför ta tillfället i akt att berätta lite snabbt vad du kan göra för att få till en riktigt snygg bild. Du behöver verkligen inte vara proffs – utan det krävs övning, vilket ger färdighet. Det finns flera kurser online som du kan gå ifall du vill lära dig grunderna mer på djupet men jag kommer bara snabbt gå igenom de olika inställningarna som påverkar resultatet av din tagna bild.

Det finns vissa förinställningar som du kan justera på kamerans ovansida. Här finns flera förinställda val, beroende på vad du ska fota. Jag fotar allt som oftast på AV (Canon-modeller endast), heter bara ”A” på Nikon) t.ex. men kan ibland fuska och köra på CA (=kameran hjälper dig med allt och du behöver bara bestämma bakgrundens oskärpa/skärpa samt om du ska använda blixt).

Här kommer en punktlista på de mest grundliga saker du kan justera på din kamera som även påverkar resultatet av ditt foto:

1. Hur ljus är miljön där bilen ska tas (ISO)
– Här kan du justera om bilden behöver mycket eller lite ljus. Om du sitter ute en sommarkväll med enbart levande ljus som belysning så kan du behöva öka ISO för att få bilden att bli ljusare. På en solig dag behöver du inte lägga till något ljus alls, alltså lägsta möjliga ISO (vilket brukar vara 100).
Observera! Ju högre ISO du har – desto ”kornigare” blir bilden och kvalitén blir då sämre. Här gäller det att exprimentera. Om kameran tar lång tid på sig att ta en bild kan det betyda att det är för lågt ISO-tal.

2. Hur högt/lågt inställt är bländaren
– På alla objektiv brukar du kunna se bokstaven F följt av en siffror – t.ex. F/1.8. Detta anger hur skarpt ditt motiv blir i bilden. Ju lägre tal – desto skarpare blir ditt motiv och desto oskarpare bakgrund (brukar kallas ”bokeh”). Denna märkning brukar synas på objektivet och är det LÄGSTA ett objektiv kan gå. Så ser du ett objektiv som säger t.ex. ”Canon EF 16-35mm f/2.8” så betyder det att 2.8 är det lägsta talet för detta objektiv. Sen kan alla objektiv gå nästa hur HÖGT som helst, vilket resulterar i en mer skarp bakgrund, alltså ingen oskärpa.

Lågt bländartal (t.ex. F/1.8) = suddig bakgrund och stort fokus på motiv.
Högt bländartal (t.ex. F/5.6) = skarpare bakgrund men fortfarande fokus på motiv, såklart.

3. Om du fotar i motljus, vilket ska undvikas!
– Det blir oerhört mycket svårare för kameran att hitta rätt fokus och oftast resulterar detta i att ditt motiv blir förmörkad eller extremt ljus. Jag gillar att utnyttja skugga och det även på de absolut soligaste dagarna. Det är nämligen lättare att redigera sådana bilder.

4. Vad du använder för vitbalans
– Vitbalans är till för att korrigera färgerna i bilden. De kommer till användning i olika situationer beroende på under vilket förhållande fotot tas. Bästa sättet att upptäcka de olika vitbalanserna (finns ju t.ex. ”dagsljus”, ”moln”, ”glödlampa”, m.m.) är att slå på LiveView (så du via din display vad kameran ser) och sen bläddra bland de olika inställningarna. Standardläget för vitbalansen heter AWB (auto).

En bonus – lär dig grunderna i ett redigeringsprogram
Tror du bilderna som Kenza tar blir så fina direkt efter att de tagits? Nej, knappast. Där har det redigerats en hel del och redigeringen är väldigt betydande för ditt resultat. Jag föreslår att du lär dig grunderna i ett redigeringsprogram. Mina rekommendationer är Photoshop, Lightroom (enklare) eller GIMP (gratis). Guider hittar du genom en sökning på google/youtube!

Hoppas detta var till någon hjälp. Annars – lämna en kommentar så svarar jag så fort jag kan! Ha en fin helg 🙂

sqdwefrt-side

 

blogstats trackingpixel

2 reaktion på “Hur du lyckas ta bra bilder – en snabbguide

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *